Marko Peltola Jokainen ihminen on laulun arvoinen

Taloutemme - Heikomman sorto ja "too big to fall"-periaate

  • Donald Trumpin torni
    Donald Trumpin torni
  • Katinkullan omistaa nykyään Holiday club
    Katinkullan omistaa nykyään Holiday club

 

                                              Talousjärjestelmämme ei ole aitoa vapaakauppaa, vaan sortoa

 

 

Vapaakauppa - tässä toiselta nimeltään markkinatalous - on liberalistisen valtion talousjärjestelmä. Vapaakaupan tulee perustua kysynnän ja tarjonnan lakiin. Toimiakseen yritysten kilpailu ei voi olla monopolia tai oligopolistista kilpailua, sillä silloinhan taloutta ja täten koko muutakin yhteiskuntajärjestelmää hallitsee harvat. Harvainhallinta taas kumoaa järjestelmän perustan joka on liberalismi.

1990-luvun lamassa pankit pelastuivat, mutta ihmiset eivät ja tämän varmaan kaikki muistaa. Sama on toistunut myös muualla EU:ssa sekä ainakin Yhdysvalloissa Donald Trumpin suuryrityksen ja muiden suuryrityksien tapauksessa - Julkinen sektori on aina rientänyt "pelastamaan" firmojen omistajat ja johtoportaiden henkilöt, jotka eivät ole kuulleetkaan toimeentulotuesta tai muista viimesijaisista tuista. Näillä henkilöillä yrityksen mennessä konkurssiin he eivät kuitenkaan itse suurista puskurirahastoistaan johtuen joituisi yksityishenkilön konkurssiin; toiselta nimeltään toimeentulotuelle.

Markkinataloudessa täytyy olla niin, että riskien ottajat kantavat vastuun yhtä suuresti kuin muut riskien ottajat yritystä perustaessaan tai omistaessaan. Muutenhan kyse ei taaskaan ole liberaalista yhteiskunnasta, vaan sellaisesta yhteiskunnasta jossa vallitsee harvainvalta sellaisilla henkilöillä, joiden on ollut helpompi yrittää, koska riskit ovat olleet pienet.

Edellä mainittu ei kuitenkaan päde missään tuntemassani länsimaisessa yhteiskunnassa, jossa vallitsee "vapaakauppa". Oikeudenmukaisuus ja vapaakauppa tulisi toteen silloin, jos talouskriiseissä annettaisiin suurtenkin yritysten ja pankkien kaatua - Muuten talous vääristyy ja oikeudenmukaisuuskaan ei tapahdu. Vain muutama suuryritys on yleensä kaatumassa kerrallaan laman aikana, eikä voida puhua yhteiskuntaa haittaavasta massatyöttömyydestä, jos niiden annettaisiin kaatua. Tällä hetkellä yritykseen työntekijäksi lähtiessään ihmisillä on riski joutua työttömiksi varsinkin pienissä yrityksissä, miksei annettaisi näin olla myös suurissa? Miksei pelastettaisi laman aikana ennemminkin pieniä yrityksiä kuin suuria, jos niitä kerran on pakko pelastaa?

Yle (2016) kertoo, että 90-luvun lamassa Katinkullan kylpylän perustanut Pertti Lindeman joutui konkurssiin suuren kasvupotentiaalin omaavasta kylpylästä oikeuden päätöksestä. https://yle.fi/uutiset/3-9339074 Laman jälkeen suuri ketjufirma jatkoi kylpylää suurempia muutoksia tekemättä ja kylpylä toi alaan suhteuttaen erittäin suuret voitot.

Mitä on oikeus? Mielestäni ainakin nykyinen järjestelmä on iljettävä ja itse oikeusjärjestelmäkään ei monesti ole oikeudenmukainen. Tämä on yksi niistä asioista joita muuttaakseen yritän parhaani niin kauan kuin tätä planeettaa joudun tallaamaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa